20. března 2024, Redakce

Zbyněk Zbořil: Na našich cílech se nic nemění

Je očividné, že vstup do jara se fotbalistům Vyškova nevydařil podle představ. Mužstvo ovšem vůbec nic nevzdává a nadále se soustřeďuje na nejvyšší cíle. O aktuální náladě v klubu, rozhodnutích na přestupovém trhu i o budoucnosti MFK mluvil generální manažer Zbyněk Zbořil.

Vstup do jara se Vyškovu nepovedl dle představ, jak to vnímáte?
V každém svém rozhovoru vždy říkám, že se pohybujeme ve sportovním prostředí a ať si vážíme každého úspěchu, protože tak to ve sportu prostě je. Jednou jste dole, podruhé nahoře. My zatím od vstupu do profesionálního fotbalu jeli jen výtahem nahoru a bylo jasné, že se to někdy zastaví. Teď momentálně neprožíváme dobrý vstup do jarních odvet, ale to je ve fotbale naprosto normální, že na vás přijde slabší chvilka. Když bude o objektivních příčinách mluvit trenér, může to vyznít jako jeho alibi a to není rozhodně jeho styl. Já si to můžu dovolit a proto říkám, že musíme mít trpělivost.

Klub se musel vypořádat s mnoha změnami, byť bylo avizováno, že jich bude co nejméně. Jak k tomu došlo?
Nikdo z nás nechtěl takovou obměnu kádru v zimní pauze. Původně mělo jít o pouhé dvě změny – jednou z nich byl avizovaný odchod Cheicka Souarého, na který jsme se od podzimu připravovali. O Cheicka byl velký zájem už v létě a dohoda zněla: pomůžeš nám na podzim a v zimě můžeš odejít. Stejný příslib měl i Benny, jenž mohl odejít už několikrát, ale vždy u něj rozhodoval sportovní cíl klubu a přestup mu nebyl dovolen. Dohoda byla jasná – když na něj přijde nabídka z ligy, pokusíme se mu vyhovět.

Navíc odešel v závěru přestupního období i Idjessi Metsoko.
Případ našeho nejlepšího podzimního střelce Metsoka byl trochu složitější. Roli hrála i změna majitele. Nakonec si myslím, že to dopadlo ještě dobře pro všechny strany, protože to opravdu nebylo jednoduché a počítat s ním pro jarní část už nešlo.

Vyškovu také chybí i několik hráčů, kteří řeší administrativní problémy s pobytem.
Tím, že oproti většině klubů pracujeme v odlišném projektu, může se vám stát, že máte problém s vízy u některých hráčů. V minulosti to potkalo třeba i zmíněného Bennyho, což jsou věci, které někdy nejste schopni ovlivnit. Nakonec jsme pro část jara přišli i o Santiaga Enemeho či Ramathana Musu. Když dobře počítáte, tak je to pět fotbalistů ze základu oproti poslednímu podzimnímu utkání s Duklou. To je opravdu velký zásah do úspěšného mužstva a bude asi chvíli trvat, než si to sedne.

Jste spokojeni s příchody do kádru?
Příchody hráčů jsme chystali delší dobu, ale ne vždy nám vše vyšlo podle plánu. Některé přestupy jsme dotáhli až v poslední den transferového okna. K tomu se přidala zlomenina Barta Straalmana při zápase se Zlínem i zlomenina Kayonda (náhrada za Souarého), což vám také nepřidá. To jsou však věci, s nimiž ve sportu musíte počítat. Tomuto se nevyhnou ani jiné týmy.

Přišli další hráči, kteří mají obrovský potenciál, ovšem i oni se přesvědčili, že adaptace na naše prostředí může chvíli trvat. Poznávají, že česká druhá liga není procházka růžovou zahradou. Allan Delferiere, Krollis i Aberkane hráli kvalitní ligy, ale měli menší herní výpadky a musí si znovu zvyknout na zápasové zatížení. Půjdou nahoru, o tom jsme přesvědčeni, nicméně chce to čas. Ale máme ho? Bohužel úplně ne.

Po porážce s Olomoucí přišlo spoustu negativních reakcí na jarní výkony. Jak jste je vnímal vy?
Někdy si na našich stránkách či sítích všimnu reakcí lidí, i těch, co fotbal hráli, a říkám si, ti jsou fakt šťastní, že nezažili ve svých kariérách horší období. Samozřejmě, že na kritiku mají právo a každý nemusí chápat zákonitosti sportu, že slabší chvilka či období přijde na každý tým včetně těch nejslavnějších. My nejlépe víme, že nám to teď nejde a je na nás všech, abychom se z toho vyhrabali. Na našich cílech se nic nemění. I v našich skromných podmínkách, hlavně těch tréninkových, se všichni pokusíme najít z toho cestu ven.

Je to výzva pro nás všechny za podpory fanoušků, kteří jsou opravdu fantastičtí. To musím ocenit – hráči i trenéři podporu vnímají, přestože se nám teď nedaří. Naši fanoušci nejsou jen fanoušci úspěchu. Každopádně trpěliví nebudou donekonečna a my se pokusíme je potěšit už doma proti Táborsku. Půjde o souboj druhého se třetím a možná i trochu spadne ze všech hráčů tlak, pod nímž byli, když jsme soutěž vedli. Teď zase máme koho honit a i po nepovedeném startu jara nic nevzdáváme.

Velkým otazníkem, jenž nad Vyškovem stále visí, je stadion. Jak to vypadá?
Je těžké teď něco říkat, ale jsme přesvědčeni a věříme, že naši budoucnost spojíme s Drnovicemi. Jak tu druholigovou, tak případně i prvoligovou. V tom nám může výrazně dopomoci jak obec Drnovice, tak město Vyškov. Myslím si, že je v zájmu všech, aby okres Vyškov zůstal na mapě profesionálního fotbalu. Navíc zde máme jedinečnou možnost společnými silami vrátit do Drnovic zpět pořádný ligový stadion, jichž bohužel je na celé Moravě velice málo.

Více
Více
Více
Více
×
Odehrané v 10:15 | MUZ
MFK Vyškov
FK Varnsdorf