21. května 2023, Tadeáš Mima

Kameník: Naše hra začíná mít charakter zodpovědnosti

Popáté v řadě MFK Vyškov bodoval a přiblížil se baráži. Velmi cenný úspěch doma nad béčkem Olomouce hodnotil Jan Kameník, který mimo jiné poděkoval hráčům za předvedený výkon a vyzdvihl jejich herní progres. Kompletní záznam tiskové konference najdete ve videu na konci článku.

Jak hodnotíte vítězné měření sil se Sigmou B?
Do utkání jsme dobře vstoupili a relativně brzy jsme vstřelili dvě branky. Snažili jsme se, abychom zápas měli i v další fázi pod kontrolou, byli stále poctiví dozadu a abychom si nadále vytvářeli gólové příležitosti. Poučili jsme se z duelu s Příbramí a hned po vstupu do druhé půle jsme se dostali do vyložené šance a mohli jsme navýšit na 3:0. Řekl bych, že i v dalším průběhu jsme se snažili poctivě bránit, chodit do otevřené obrany soupeře a tvořit si možnosti.

Nakolik se to dařilo?
Příležitostí bylo docela dost, nicméně měli jsme být malinko přesnější v koncové fázi, kdy nám celá řada míčů utekla ve finálních přihrávkách. Nedostali jsme se potom tolik do zakončení. Určitě jsme měli lépe zahrávat standardní situace, zatímco do defenzivy jsme se pohybovali dobře až na pár zbytečně ztracených balónů či na několik soubojů ve středu pole, které jsme měli zvládnout na naši stranu.

Zmínil byste ještě něco k vaší hře?
Co mi vadilo asi nejvíce, byly zbytečné fauly, jimiž jsme nabízeli soupeři standardní situace. Přitom jsme věděli, že díky nim je nebezpečný. Slaměna s Galusem je dokáží dobře kopnout, což nám může způsobit určité potíže.

Co byste naopak vyzdvihl?
Na druhou stranu musím pochválit Srubka, jenž zápas zvládl výborně. A musím také pochválit hráče za předvedený výkon, zejména ve druhém poločase, kdy to začíná mít charakter zodpovědnosti. I do obrany začínáme plnit věci, které máme. Samozřejmě stále tam je rezerva a je potřeba pracovat tak, abychom byli ještě kompaktnější a abychom si ve finální fázi, především v rychlých protiútocích, dokázali lépe poradit a dováděli akce ke gólům.

Můžete prozradit, co vám blesklo hlavou po neproměněné Vintrově šanci v úvodu druhého dějství?
V prvním momentu to je spíše taková frustrace, že si vytvoříte výbornou možnost, Benny vám to krásně nachystá a vy to promarníte. Trochu vám bleskne také to, že pokud se takto v šanci zachováte, může vás soupeř potrestat. Na druhou stranu toto je fotbal a vidíme takové situace i na nejvyšší úrovni – v Bundeslize, Premier League… Myslím si, že ten hráč si to dobře uvědomuje a příště promění.

Již jste zmiňoval výborný výkon Jaromíra Srubka, jenž začal opět pravidelně nastupovat po vašem příchodu k mančaftu. Jak mu nový impulz pomohl?
Znám Srubase dlouho a vnímám ho ještě ze Slovácka. Věděl jsem, že jde o výborně charakterově nastaveného hráče. Řekl bych, že v situaci, která byla, mu stejně jako ostatním hrozně moc pomohlo, že pořád dobře trénoval a snažil se. Šel tomu naproti, a pokud se takto chováte jako hráč, jste po zásluze odměněni. Dnes vidíme, že nám Srubek roste zápas od zápasu a budeme mu držet palce dál, aby se výkony zlepšovaly.

Vnímáte u něj i nějaké limity?
Je potřeba zmínit, že stále tam také je celá řada rezerv, kde je potřeba jeho výkon vychytat. Ale tento hráč určitě má svoji budoucnost a myslím si, že v dohledné době bychom ho mohli vidět na ligových trávnících.

V závěru vytáhl parádní zákrok Antonín Kinský proti přímému kopu. Co na něj říkáte?
Znovu to souvisí s tím, o čem jsme se bavili před utkáním i o poločase. Přišla zbytečná standardka, to je první věc. Druhá věc: o Tondovi víme, že je kvalitní gólman, dobře si pohlídal stranu a jeho zákrok byl velmi dobrý. Takže velká pochvala a poděkování – od toho tam brankář je, aby jednou dvakrát za zápas takto tým podržel.

Více
Více
Více
Více