25. května 2023, Tadeáš Mima

Není vždy snadné se zvednout, my to ale dokázali, říká Kameník

Velmi dobrý výkon ve druhém poločase znamená, že si fotbalisté Vyškova zajistili luxusní pozici. V tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY již neskončí hůře než třetí, což je nechává v reálném boji o postup do nejvyšší soutěže. O obratu proti Jihlavě, zlepšenému výkonu po pauze i řadě dalších témat hovořil trenér mužstva Jan Kameník.

Jak hodnotíte bitvu s Jihlavou?
Nevstoupili jsme do zápasu dobře – myslím si, že na nás ležela trochu tíha zodpovědnosti, abychom utkání zvládli a znovu bojovali o vrchní příčky. Řekl bych, že jsme se trošku zalekli. Nechci v tomto hráče nijak omlouvat, ale první půle nebyla podle našich představ. Ztráceli jsme spoustu jednoduchých míčů a chyběl nám pohyb. Nedostávali jsme se do finální fáze. Když jsme se už přiblížili pokutovému území protivníka, udělali jsme jednoduchou chybu a nevytvořili jsme si tam více brankových příležitostí.

Jak jste na vývoj hry reagovali?
Po poločase jsme si k tomu něco řekli. Bylo potřeba, aby se tým opět nakopl, a vrátili jsme se k tomu, co jsme předváděli proti béčku Sigmy. Úvod druhé půle nám vyšel skvěle, prosadili jsme se a skóre otočili. Vstřelili jsme góly a potom jsme byli velmi poctiví v defenzivě, až tedy na jednu situaci, v níž nás velmi dobře podržel Tonda Kinský. Závěr jsme už měli pod kontrolou a dobře jsme ho dohráli.

Co byste dodal směrem k vašim hráčům?
Musím ocenit, jak se s tím kluci popasovali a jak se zvedli. Není jednoduché v momentu, kdy nehrajete dobře, se výkonnostně takto zvednout a duel obrátit. My jsme to však dokázali, za což náleží všem hráčům poděkování. Jsme rádi, že jsme vyhráli.

Minimálně baráž máte jistou, ale ještě můžete skončit i první, což by znamenalo přímý postup. Jak k situace přistupujete před posledním kolem soutěže?
Opět zopakuji to, že dohlédnu pouze na nadcházející zápas. Pojedeme do Chrudimi vyhrát a nebudeme s ničím kalkulovat. Nikdy se nevyplácí, když začnete přemýšlet, jak něco obejít nebo co by mohlo za nějakých podmínek nastat… Ne, neexistuje. Prostě jedeme v neděli vyhrát ven, to je náš nejbližší cíl. Už jsem jednou říkal, že se na tabulku podívám až po třicátém kole. A budu zvědavý, kam nás to dovede.

S aktuálním vývojem ale asi platí spokojenost, že?
Jsme rádi, že jsme do barážových vod vkročili. Dostat se do první trojky bylo naším cílem, a teď pokud máme ještě jeden zápas, který může o něčem rozhodnout, tak se o to v neděli popereme v Chrudimi. Neumím ani přemýšlet nad tím, koho bychom chtěli do baráže – stejně tuto věc neovlivníme. Ovlivní ji až poslední ligové kolo. Ať už narazíme na kohokoliv, bude to pro nás velmi náročné utkání. Je jedno, kdo proti nám bude stát.

Bolí v tuto chvíli domácí remíza s Příbramí, kdy jste mohli mít ještě o dva body více?
Bolí to, samozřejmě. Z dobře rozehraného zápasu jsme to mohli dotáhnout do vítězného konce. Na druhou stranu může se stát, že přijde takový moment. My jsme se z něj poučili a v dalších utkáních obdobné situace zvládli. Je to minulost, za kterou se nedá ohlížet.

Budete teď sledovat všechny soupeře nad sebou v první lize, abyste se dobře připravili na baráž?
Budu sledovat naše utkání, abych z něj udělal dobrou analýzu. Budu sledovat Chrudim, abych dokázal tým dobře připravit. Všechno ostatní bych řekl, že je trošku druhořadé. Samozřejmě v neděli se na ty výsledky podívám, až bude jasné, s kým hrajeme. Jakmile pojedeme z Chrudimi, začneme přemýšlet, jaká bude situace a jak si soupeře budeme chtít načíst.

Před utkáním jste říkal, že se rád s jihlavským týmem, kde jste nějakou dobu působil, pozdravíte. Jaké bylo vzájemné setkání?
Setkání bylo příjemné v tom smyslu, že jsem lidi z Jihlavy tady rád viděl. Rád jsem se s nimi pozdravil před i po zápase. V době utkání jsme však byli soupeři a chtěli jsme souboj zvládnout. Jihlavě každopádně přeji všechno dobré, aby závěr sezóny zvládla.

Kompletní záznam z tiskové konference sledujte ve videu níže.

Více
Více
Více
Více