29. května 2023, Tadeáš Mima

Baráž se Zlínem? Jdeme se o to poprat, burcuje Kameník

Atraktivní zápletku přináší nadcházející baráž o nejvyšší soutěž. Vyškovští fotbalisté v ní vyzvou prvoligový Zlín, který je bývalým působištěm trenéra MFK Jana Kameníka. Právě lodivod Jihomoravanů hodnotil zápas v Chrudimi, kde jeho mančaft remízou 0:0 potvrdil svoji účast v sérii o postup.

První část vaší mise po příchodu do klubu je za vámi – postoupili jste do baráže. Jak se na toto umístění díváte?
Měli jsme nejvyšší cíle a pokukovali jsme i po první příčce. Ze šesti zápasů jsme čtyřikrát zvítězili a dvakrát remizovali, když nám to někde uteklo. Na druhou stranu je potřeba hráčům poděkovat, protože během těch utkání pracovali velmi dobře a dotáhli jsme to na historické umístění. Hráčům jsem v šatně pogratuloval a říkal jsem, že tímto sezóna graduje. Hrajeme ještě dva důležité souboje, které budeme chtít zvládnout.

Čeká vás Zlín, vaše bývalé působiště. Stále tam nastupují hráči, které jste i vy trénoval?
Samozřejmě, celá řada. Pokud vzpomenu Kubu Fantiše, Janetzkého a další, s nimiž jsem měl možnost pracovat. V současnosti se situace takto vyvinula a je to zkrátka soupeř, přes něhož se chceme dostat dál.

Od zavedení baráže se často diskutuje o tom, že druholigový klub má v bitvě o postup výrazně složitější situaci než účastník nejvyšší soutěže. Jak to vnímáte vy?
Rozhodně jsme v pozici papírového outsidera, tak to prostě je. Za předchozí situace, kdy postupovaly dva nejlepší celky, bychom šli rovnou do první ligy, ale pravidla jsou jiná. Nyní se o to jdeme poprat a plně respektujeme hrací systém, který tady platí.

Pojďme k zápasu s Chrudimí. Po vlažném začátku jste začali určovat tempo, co podle vás chybělo ke třem bodům?
Je to tak, delší dobu jsme se dostávali do nějakého tempa. Toto musíme rychle odstranit a s hráči si to vyřešit, abychom měli úvod duelů o něco lepší. Jsem přesvědčen, že by nás za něco podobného kvalitnější soupeř mohl potrestat. A potom se z toho zvednout bývá složité. Zároveň bych řekl, že posléze jsme se do utkání dostali, začali jsme přebírat iniciativu a až na nějakých pár drobných situací jsme byli lepším týmem.

Jak se to projevovalo?
Vytvořili jsme si více brankových příležitostí, přestože jsme nějaké šance nabídli i soupeři. Je potřeba se na to podívat. Co nám chybělo, byl vstřelený gól – kdybychom ho dali, tři body bychom si podle mě už odvezli.

Byl hlavním důvodem toho, že jste neskórovali, brankář domácích Floder?
Chytá výborně, znám ho velmi dobře a jde o kvalitního gólmana. Na druhou stranu v akcích, jež jsme si vytvořili, jsme určitě měli volit lepší řešení. Ať už to byl Barny Lacík nebo Ondra Vintr, kteří se do dobrých pozic dostali. Tohle zkrátka musí proměňovat.

Více
Více
Více
Více