31. května 2023, Tadeáš Mima

Přichází bitva o vše, Vyškov začne baráž ve Zlíně

K vysněnému cíli zbývá udělat poslední krok. MFK Vyškov sice na mistrovský titul FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nedosáhl, obsadil však druhou příčku a představí se v baráži o nejvyšší soutěž. V ní si to rozdá se Zlínem, který uzavřel prvoligový ročník na předposlední pozici.

Výborná výsledková série Vyškova nakonec znamená, že se Jihomoravané poperou o postup mezi elitu. A to stále poměrně krátce od předešlého posunu, který absolvoval MFK v roce 2021 ze třetí nejvyšší soutěže. Fotbalová pohádka tak může již brzy napsat další pokračování.

Svěřenci kouče Jana Kameníka se dostali do velké herní pohody, když z předchozích sedmi utkání ani jednou neprohráli. Ve velkém laufu urvali čtyři vítězství a tři remízy. Základní část završili nedělním výsledkem 0:0 s Chrudimí, čímž si pojistili druhou příčku F:NL.

„Pocity po vybojování baráže jsou fantastické. Myslím si, že jsme si náš cíl nenechali nijak vlézt do hlavy a šli jsme prostě zápas od zápasu. Nakonec jsme došli až na krásné druhé místo,” hodnotila vyškovská opora Filip Štěpánek. Od přímo postupující Karviné přitom Vyškov dělily pouhé čtyři body.

„Když se ohlédneme, byla utkání, kde jsme body mohli urvat a možná být i první, ale to jsou jen kdyby. Jak jsme někde body urvali, mohli jsme je jinde klidně ztratit, takže celkově jsme rádi,” přemítal Štěpánek. Teď již je ovšem potřeba se plně koncentrovat na Zlín, jenž bude barážovým favoritem.

Hráči Trinity měli pořádně napjatý závěr prvoligové sezóny, jelikož o patnáctém místě rozhodli až v úplně posledním kole. Na půdě Zbrojovky Brno udrželi čistý štít a výsledkem 0:0 poslali o patro dolů právě svého přímého protivníka. Samotný Zlín tak sice hrozbu odvrátil, stále se však musí předvést v baráži.

Zlínští zvládli skupinu o udržení poměrně slušně – z pěti mačů prohráli pouze jednou s Teplicemi. Následovaly jejich výhry nad Pardubicemi či Baníkem a již zmiňovaná remíza s Brnem, takže aktuálně hájí sérii tří zápasů bez porážky. A to se může do hektického finiše sezóny velice hodit.

Podobně ale uvažoval také Štěpánek. „Od trenérské výměny se neprohrálo a bodů se získal dostatek. Asi nám tedy změna nějakým způsobem pomohla. Navíc teď čekají pro mě i trenéra pikantní duely se Zlínem, které věřím, že zvládneme,” dodal vyškovský hráč s číslem 3 na zádech. Štěpánek ve Zlíně působil v mládežnických kategoriích, Kameník tam potom dlouho byl členem trenérského štábu.

Také samotný Vyškov již má z poslední doby zkušenosti s tímto soupeřem. Na podzim MFK vyřadil Zlín v osmifinále MOL Cupu poté, co ho zdolal venku 1:0 gólem Alexise Alegueho z 85. minuty. V poháru se oba celky potkaly také ještě rok předtím, kdy Trinity na drnovické půdě uspělo až 2:1 po prodloužení. Rivalita tak rozhodně nechybí.

Mezi top čtyři střelce druhé ligy se probojoval vyškovský Benny Kanakimana, jenž nastřílel 14 branek. Sedmkrát se potom radoval Ondřej Vintr a pětkrát Alegue. Co se týče Zlína, jeho nejlepším střelcem byl pětigólový Libor Kozák, ten ale v závěru prvoligové nadstavby absentoval kvůli zranění. Shodně tři trefy nastřádali Robert Hrubý a Vachtang Čanturišvili.

Kdo si nakonec zahraje v příští sezóně nejvyšší českou soutěž? Baráž se rozehraje ve čtvrtek 1. června, a to na hřišti Zlína od 17.30. Odveta bude na programu na drnovickém stadionu v neděli 4. června se startem v 17 hodin. Předprodej vstupenek na domácí zápas najdete ZDE.

Více
Více
Více
Více