2. června 2023, Tadeáš Mima

Kameník: Barážová odveta? Budeme chtít rychle smazat manko

První krok v baráži dopadl lépe pro ligový tým. Zlín vstřelil jediný gól duelu a Vyškov bude muset v nedělní odvetě reagovat. O výkonu hostů i vyhlídkách do další fáze dvojutkání mluvil trenér MFK Jan Kameník.

Je za vámi první utkání baráže. Jak ho hodnotíte?
Velmi dobře jsme odehráli první poločas, v němž jsme soupeře do velkých šancí moc nepouštěli. Naopak – snažili jsme se být nebezpeční a měli jsme možná dvě tři takové zajímavé situace. Zato Zlín měl trošku převahu ve středu pole a něco nám tam scházelo. Nechávali jsme hodně prostoru Hrubému a Janetzkému, kteří potom vedli útočné akce, na což jsme se zaměřili ve druhé půlce. Také tam se nám relativně dařilo, zápas byl otevřený a gól byl na spadnutí. Ať už z jedné či druhé strany.

Jak vypadala zlínská hra?
Rozhodně si vytvářel závary nebo nebezpečné akce, ale nedotáhl je do konce. Naopak my jsme při jedné takové situaci udělali chybu a Zlín, jakožto ligové mužstvo, ji dokázal potrestat. V závěru byla vidět snaha všech hráčů s výsledkem něco udělat, to se však nepodařilo a v půlce baráže prohráváme 0:1.

Co říkáte na vyhlídky směrem k odvetnému zápasu?
Zlín vede o gól a jde do druhého dějství baráže s drobnou výhodou. My ovšem hrajeme doma, kde se budeme snažit jednogólové manko co nejdříve smazat. Tím by se opět začínalo od začátku.

Dokázali jste si, že můžete hrát otevřený fotbal s ligovým mančaftem?
Neřekl bych až tak moc otevřený. Zvládli jsme se Zlínem hrát fotbal. Byly tam pasáže, kdy jsme drželi míč, Zlín víceméně spadl do hlubokého bloku a my ho dobývali. Zároveň jsme byli schopni si ta okénka nacházet a vytvářet si šance. Možná škoda, že bezprostředně po inkasované brance jsme neproměnili vyloženou možnost Vintra, kterou jsme se mohli během několika minut vrátit zpět do zápasu.

Každopádně lze najít i pozitiva, že?
Opakuji, že hráči podali velmi dobrý výkon. Snažili se, běhali, drželi míč, nepanikařili a plnili taktické pokyny. Do defenzivy jsme byli velice svědomití a nepouštěli jsme Zlín do žádných extra vyložených příležitostí. Současně jsme hrozili do ofenzivy, takže si myslím, že jsme v utkání obstáli. Ne výsledkově, ale herně. Do odvety jdeme s tím, že se ji pokusíme zvládnout.

Co podle vás ještě scházelo?
Scházela vstřelená branka. Od ní bychom se odrazili a domnívám se, že by se Zlín dostal pod tlak. Jednoznačně to bylo o tom, jestli gól vstřelíme a udržíme energii na naší straně. Nakonec jsme inkasovali my, avšak reakce hráčů byla výborná. Vrátili jsme se tak do utkání a hrozili.

Jak vypadá další program Vyškova před druhým soubojem baráže?
V pátek odpoledne se potkáváme, bude takový regenerační trénink a kontrola zdravotního stavu hráčů. Zkrátka se zaměříme celkově na pomoc od fyzia, maséra, regenerace a tak dále. V sobotu se uvidíme odpoledne na předzápasovém tréninku v Drnovicích a v neděli jdeme na to.

Zlín je vaším někdejším trenérským působištěm. Byl čas si uvědomit nějakou nostalgii?
Když jsme přijížděli na stadion, samozřejmě trocha nostalgie tam byla, protože jsem tady tři roky jezdil. Toto nemůžete zapomenout. Navíc kontakt s lidmi, kteří stalo tady pracují, probíhá v nějaké formě neustále. Můžeme se pozdravit a bavit, vztahy máme velmi dobré a přátelské. Trochu nostalgie tedy ano, nicméně jakmile se písklo do píšťalky, byl to protivník, jehož jsme chtěli porazit.

V odvetě bude nejspíše potřeba hrát o něco otevřeněji. Jak vám tento styl sedí?
Pokud chceme být ligovým mužstvem, musíme být komplexní. Nemůžeme se proto spoléhat pouze na jediný systém rychlých protiútoků – musíme také umět se dostat do plné obrany a zvládat poziční hru nebo její výstavbu, nejenom rychlé protiútoky. Pakliže máme v lize obstát a postoupit přes Zlín, musíme svoji komplexnost prokázat a nespoléhat se jen na jedinou taktiku.

Celý záznam tiskové konference sledujte ve videu níže. Předprodej vstupenek na nedělní baráž najdete ZDE.

Více
Více
Více
Více