10. srpna 2023, Klub

Liška: Béčko prošlo velkou obměnou, půjdeme zápas od zápasu

Trenér B-týmu Jaroslav Liška se rozpovídal před začátkem sezóny o ambicích družstva. Zároveň jakožto šéftrenér mládeže zhodnotil vyhlídky dorosteneckých celků Vyškova.

Nezadržitelně se blíží začátek sezóny pro rezervu MFK i pro devatenáctku. Jak se těšíte na zahájení soutěžního ročníku?
Na start nové sezóny se těšíme jak B-mužstvo, tak i U19 moc. Béčko čekají ještě dvě přípravná utkání a pak konečně start nového ročníku. Ten nastane 12. srpna ve Šlapanicích. Dorost U19 odehraje také dvě přípravná utkání a do nového soutěžního ročníku vstoupí 19. srpna doma proti Pelhřimovu.

Béčko stojí před úkolem v podobě útoku na postup. Jak vnímáte šanci v konkurenci ostatních týmů?
I.A třída má obrovskou kvalitu a jak víte z minulé sezóny, každý může porazit každého. Je to hodně vyrovnané. Co se týče cílů, chceme jít zápas od zápasu a v každém utkání bodovat. B-mužstvo prošlo velkou obměnou celého kádru, zapracovali jsme mladé kluky a zkoušíme nové čtyři hráče. Jedná se opět o mladé a kvalitní kluky. I kvůli této obměně si konkrétní cíl nestanovujeme, našim jediným cílem je nahrát maximum bodů, co bude v našich silách, a já doufám, že jich máme dost.

Loni se v rezervě objevilo velké množství hráčů, kteří prošli mládeží MFK. Jaké jsou plány pro novou sezónu?
Zde se nic nezměnilo, budeme v tom pokračovat. Jsou to perspektivní mladí hráči a mají svou kvalitu. Navíc v minulé sezoně právě nasbírali zkušenosti z mužského fotbalu, již půl ročníku odehráli za muže. Musíme tyto hráče posunout dále. Navíc mají ke klubu vztah, prošli celou mládeží ve Vyškově. Myslím si, že by bylo fér nazývat vyškovské béčko spíše juniorkou. Chceme zde mladé talenty se vztahem k vyškovskému fotbalu.

Devatenáctku čeká další sezóna v Moravskoslezské divizi. Co od ní očekáváte?
Jako trenér U19 letos už nepovedu. Ale jako šéftrenér mládeže očekávám, že kluci budou hrát v klidném středu tabulky. Co nahrají navíc, bude jen dobré. Zde se nám právě posunula celá U17, která vyhrála minulý ročník divize, ale zase na druhou stranu se kluci musí v této věkové kategorii adaptovat. Nic se nedá udělat ze dne na den. Divize je velice kvalitní soutěž a jsou tam vyspělá mužstva. Bude to těžká, ale cenná zkouška.

Během tří let se z krajského přeboru dokázalo dostat až do divizní soutěže. Jaké jsou cíle do budoucna?
Na tuto dobu si vzpomínám moc dobře. Tři roky jsem působil jako trenér U19 pod obrovský tlakem, abychom postoupili. I díky covidu se nám to zpočátku nemohlo podařit. Ta doba nebyla jednoduchá, ale díky klukům, co jsem měl v kádru, jsme to dokázali. A musím říct, že si jích za to strašně moc vážím. Byl to prostě velký boj se šťastným koncem pro nás v podobě postupu, protože v té době bojovali o postup další tři mužstva. A cíl u dorostu musí být takový, že do dvou let se musíme pokusit o postup do druhé ligy.

Ale opět to má dvě strany. Prvá je, že musíte na to mít hráče a kvalitu a další věc je, že výkonnost naší mládeže musí být na dobré úrovni, což rozhoduje o všem. K tomu potřebujete mít širokou základnu hráčů, potom se ten cíl dá splnit. Bez těchto věcí to nejde.

Velký úspěch loni zaznamenala sedmnáctka. Co to pro devatenáctku může v následujícím období znamenat?
Opravdu to byl velký úspěch. Tak, jak už jsem v jedné odpovědi zmínil, kluci se musí na tuhle soutěž adaptovat. U19 je úplně jiný fotbal, takže je potřeba jít krok po kroku a potom bude i výsledek. Teď kluci přešli do U19 z mladšího dorostu a nejde zde hned dělat nějaké velké plány. Chce to čas. Určitě jak v této soutěži odehrají více utkání, otrkají se a půjde to. Potom může být ten cíl třeba boj o postup.

Více
Více
Více
Více