12. února 2024, Tadeáš Mima, foto: Zdeněk Dolíhal

Historický souboj: Vyškov nastoupí proti Realu Madrid B

Již v úterý dopoledne se uskuteční zápas, který vejde do dějin MFK Vyškov. Jihomoravští fotbalisté absolvují v rámci soustředění ve Španělsku přátelský duel s rezervou světového giganta Realu Madrid. Na co se mohou vyškovští fotbalisté, ale i jejich příznivci těšit?

Když se tato informace zveřejnila, mnoho lidí ji považovalo za pouhý žert. O žádnou legraci ovšem nešlo a MFK skutečně poměří síly s mančaftem, který patří pod slavný Real Madrid. Byť se Vyškov neutká s A-týmem, ale s třetiligovou rezervou legendárního mančaftu, zápasu to na významu nijak neubírá.

Svěřenci kouče Jana Kameníka přicestovali do Madridu v sobotu, přičemž od neděle již poctivě trénují v areálu svého spřáteleného klubu C.D. Leganés. Vyškované tak měli možnost zvyknout si na zdejší podmínky a projít tolik potřebnou aklimatizací. Střetnutí s béčkem Realu pak následuje jako další logický krok celé akce.

Rezerva madridského klubu má ve světě velký zvuk. Jejím trenérem – a zároveň někdejším hráčem – je legendární Raúl, který s Realem třikrát opanoval Ligu mistrů, šestkrát slavil zisk španělského titulu a přidal i nespočet individuálních ocenění. Mezi nimi také druhé místo v anketě Ballon d'Or pro nejlepšího fotbalistu planety za rok 2001.

A pro jména dalších významných borců, kteří se přes mančaft Castilly později dostali do fotbalových výšin, nemusíme chodit daleko. Iker Casillas, Esteban Cambiasso, Alvaro Arbeloa, Vicente del Bosque, z mladší generace třeba Martin Ödegaard, Nacho nebo Álvaro Morata i nespočet dalších. Letos za béčko nastupuje mimo jiné také Theo Zidane, jehož otcem není nikdo jiný než slavný Zinedine Zidane.

Pravidla pohárové Evropy umožnila Realu B pouze jednou v historii, aby nakoukl do mezinárodních soutěží. Konkrétně se tak stalo během sezóny 1980/81, kdy Castilla doma rozdrtila anglický West Ham 3:1, nicméně odvetu promarnila 1:5 po prodloužení.

Bohatá minulost, vysoká reputace a důraz na výchovu mladých talentů jsou faktory, jež činí z madridského béčka velmi kvalitní mužstvo. Přestože v aktuálním ročníku třetí španělské ligy by si tým představoval možná o něco lepší umístění. Aktuálně je Real B dvanáctý, přičemž na výhru čeká již pět utkání. Dvacetičlenná soutěž je ovšem natolik bodově vyrovnaná a zbývá odehrát tolik zápasů, že Castilla se rozhodně stále nemá čeho obávat.

V zákulisí se vynaložila také velká snaha, aby fanoušci v Česku mohli utkání sledovat živě. Na přání zdejšího celku Realu Madrid Castilla však nakonec nebude přenos duelu k dispozici. „Samozřejmě nás to mrzí, ale vzhledem k tomu, že jsme ve Španělsku hosty, musíme rozhodnutí našeho soupeře respektovat,” uvedl tiskový mluvčí klubu Kryštof Severa.

Hrát se bude v úterý 13. února od 11 hodin. Sledujte naše sociální sítě, kde průběžně přinášíme veškeré informace ze soustředění.

Více
Více
Více
Více