11. května 2024, Tadeáš Mima, foto: Michal Málek, Zdeněk Dolíhal

Zlomí Vyškov nepřízeň výsledků? Pokusí se v Opavě

Anglický týden fotbalistů Vyškova dostane tečku ve Slezsku. Na aktuálně třetí tým FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY čeká Opava, proti níž by MFK rád ukončil sérii dvou porážek za sebou. Postup do baráže je již jistý, takže mančaft může navíc hrát ve větší pohodě proti silnému soupeři.

Předchozí dva duely se Jihomoravanům znatelně nevyvedly. Po řadě čtyř zápasů, v nichž Vyškov bodoval, totiž znamenaly prohry od Žižkova a Jihlavy další nepříjemné direkty. Mužstvo se navíc mírně propadlo pořadím, a to na třetí příčku F:NL, když jej přeskočilo béčko Sigmy.

Co se však týče rezervy Olomouce, ta by do baráže podle regulí stejně jít nemohla, takže za této konstelace by i čtvrté Táborsko s jednobodovým odstupem bojovalo o nejvyšší soutěž. MFK navíc už má necelá tři kola před koncem baráž jistou – případný úspěch už tak pouze posílí vyškovskou pozici v horní části tabulky.

Loni v létě se vysokými ambicemi netajila ani Opava, jež bude příštím protivníkem MFK. Aktuální umístění klubu tomu ovšem vůbec neodpovídá. Slezský FC naopak řeší záchranářské starosti v situaci, kdy má na sestupové pozice pouhou tříbodovou výhodu. Naposledy Opavané zvítězili zkraje května nad Zbrojovkou, následně ale remizovali 3:3 s Jihlavou a podlehli 1:2 Táborsku. O ničem tak rozhodně ještě není vůbec rozhodnuto.

„Opava je doma nebezpečným soupeřem, řekl bych hodně ofenzivním a těžícím z dobré divácké kulisy. Mají celou řadu šikovných hráčů, silnou středovou formaci složenou ze zkušených hráčů a zároveň mají vyváženou celou sestavu. Nechybí jim ani velmi propracovaný postupný útok. Těžko se hledá nějaká slabina,” uznal trenér Jan Kameník. Kvality, které Slezané mají, podle kouče neodpovídají jejich tabulkovému postavení.

„K minulému utkání jsme si museli něco říct. Až na jeden závar, jenž jsme nevyřešili, jsme bránili svědomitě, nicméně do ofenzivy nám to nevyšlo. Tématem bylo si s hráči ty situace ukázat a říct si, jakým způsobem budeme pokračovat dále,” pokračoval Kameník. Klíčové bude najít správné fotbalisty, které následující tři zápasy dostatečně prověří. „Potřebujeme, abychom se v play-off o ligu dokázali trefit a byli co možná nejsilnější,” dodal.

Nejlepším opavským střelcem je v této sezóně Filip Blecha, kterému patří 18. příčka v rámci střeleckého pelotonu F:NL. Během jarních utkání ligy se trefil proti Příbrami a Spartě B, opomenout každopádně nelze ani gól do sítě Dukly ve čtvrtfinále poháru. Celkově tedy dal už osm branek (šest v lize) od startu ročníku.

Vyškov se navíc musí mít před Opavou na pozoru i kvůli nepříznivé vzájemné bilanci. Na podzim schytali Kameníkovi svěřenci nezdar 1:3 a ještě předtím pouze remizovali. Dosud poslední výhra nad SFC se tak datuje do srpna 2022 v podobě 1:0 venku.

Zápas 28. kola F:NL se uskuteční v neděli 12. května od 17 hodin.
Více
Více
Více
Více