24. května 2024, Tadeáš Mima, foto: Michal Málek

Koho do baráže? O všem se rozhodne v Příbrami

Přestože do konce sezóny FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zbývá jediné kolo, fotbalisté Vyškova stále mají o co hrát. Závěrečné střetnutí v Příbrami totiž rozhodne, jestli bude mít MFK buď papírově lepší, nebo horší postavení v následné baráži o nejvyšší soutěž. Jaké rozuzlení sobota nabídne?

Jasným postupujícím z první příčky F:NL je Dukla Praha, kterou nijak neohrožuje ani druhá Sigma B. Rezerva olomouckého klubu přitom není nebezpečím ani pro Vyškov, jelikož barážové místo musí béčko přenechat dalšímu mančaftu v pořadí – v tuto chvíli tedy právě MFK. Po nadcházejícím vyvrcholení ligy se však může barážové postavení ještě proměnit.

O nejvyšší soutěž se už jistojistě poperou svěřenci trenéra Jana Kameníka, ale také Táborsko. Stále ovšem zbývá rozluštit, kdo obsadí papírově lepší pozici, a získá tak výhodu barážové odvety na domácím stadionu. Hůře postavení pak bude mít pořadí kvalifikačních zápasů nejdříve doma, poté venku.

Vyškov potřebuje zachovat nynější jednobodový náskok, aby si barážovou variantu venku–doma udržel. Zatímco Táborsko bude na závěr hrát venku s již sestupující Kroměříží, Jihomoravané se vydají na půdu Příbrami. Středočeský tým přitom je jedním z mužstev, která se vehementně snaží pádu vyhnout.

Aktuálně náleží Příbrami 15. pozice, z níž se musí bezpodmínečně dostat, jestliže chce působit ve druhé nejvyšší lize také během příštího ročníku. Čtrnáctý Prostějov však těží ze dvoubodového vedení a jedinou nadějí pro Příbram je, že MFK porazí a vyhrabe se z propasti. Zároveň by ale musel pomoci i Prostějov příhodným výsledkem na hřišti Žižkova.

„Očekávám výhru, ať jdeme do bojů o první ligu vítězně. Doufám, že výkon už bude směřovat k té baráži, ať jsme připraveni,” zdůrazňoval brankář Jan Stejskal po vyškovské remíze 0:0 z minulého kola s Líšní. A právě Příbram, jež nevyhrála ani jedno z uplynulých sedmi střetnutí, se jeví jako ideální cíl. Nic ovšem není tak jednoznačně.

„Příbram je týmem, který se zápasem může zachránit ve druhé lize. Tato skutečnost tedy může utkání ovlivnit a spoustu věcí změnit. Soupeř těží ze silného středního záložníka Hušbauera, jemuž nechybí celá řada zkušeností. Disponuje i šikovnými zahraničními hráči, takže v určitém slova smyslu je jejich mužstvo na některých postech podobné tomu našemu. Poslední duely odehrála Příbram velmi dobře, ale nezvládla je výsledkově. Uvidíme tak, jakou zvolí strategii v sobotu za té situace, v níž se nachází,” uvedl trenér Jan Kameník.

Když se oba týmy potkaly naposledy, byl z toho těsný úspěch MFK 2:1. Ještě předtím se zrodily remízy 2:2, 1:1, porážka Vyškova 0:1 a úplně první historické setkání mělo podobu 4:1 pro bílý balet. Není pochyb, že podobný výsledek by Jihomoravany určitě do barážových soubojů skvěle nastartoval.

Třicáté kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se uskuteční v sobotu 25. května, přičemž všechny duely začínají v jednotném čase 17.00.

Více
Více
Více
Více