18. července 2024, Tadeáš Mima

Předsezónní tisková konference: co na ní zaznělo?

Sportovní i organizační stránku sezóny 2024/25 představovali na tiskové konferenci zástupci MFK Vyškov. Řeč byla nejen o přípravě, ale také o vstupu do nového ročníku Chance Národní Ligy nebo o situaci kolem stadionu i zázemí klubu obecně.

Letní příprava a sportovní stránka

„Po dvou sezónách, kdy jsme se snažili dostat do první ligy, nemohou být cíle nízké. A to se vším respektem k ostatním týmům. Máme zajímavou soutěž, na níž se těšíme. Chceme být co nejvíce nahoře a jít zápas od zápasu. Máme z velké části nový kádr a bude pro nás zajímavé sledovat, jak si všechno sedne,” řekl předseda správní rady Martin Chalupecký.

Je však nutno podotknout, že kádr prošel během léta hromadou změn. „Indicie, že tomu tak bude, se objevovaly. Nicméně realita potom předčila veškerá očekávání. Je výzvou kádr postavit znovu a přivést hráče, za nimiž si budeme stát, budou dobře charakterově nastavení a splní výkonnostní parametry,” popisoval trenér Jan Kameník.

Hlavním záměrem bylo přivést do týmu novou osu hráčů z Česka, potažmo Slovenska. „Přišli Vedral, Zajíc nebo Štěrba. Očekávali jsme současně ze strany Blue Crow hráče, kteří by doplnili zkušenější osu – a myslím si, že se to víceméně podařilo. Jsou tam nějaká dve tři okénka v sestavě, přičemž stále máme možnost kádr doladit,” sdělil kouč.

„K nějaké obměně došlo už po změně majitele v zimě. Minulý ročník sice končil barážovými duely, ale je potřeba si přiznat, že jaro nebylo podle našich představ. Teď ale jdeme do nové výzvy a chceme poděkovat za služby klukům, kteří v létě zamířili jinam. Ať už Palo Ilko, Filip Štěpánek nebo především Lukáš Lahodný, jenž tady strávil většinu kariéry,” zmiňoval generální manažer Zbyněk Zbořil.

„Za poslední dva roky jsme dostali nějakých 12 borců do první ligy, což si žádný jiný druholigový klub říct nemůže. Můžeme zmínit Enemeho, Kayonda, Fombu i například Stejskala, byť nebyl naším kmenovým hráčem. Vytvořili jsme si nějakou transferovou historii, že o kluky zájem je. Je to dobře odvedená práce,” uvedl Zbořil. Ten poděkoval i majitelům klubu za možnost strávit kvalitní soustředění na Slovensku v hotelu X-BIONIC SPHERE a tréninkovém centrum DAC Dunajská Streda.

Novou oporou MFK se stal už zmiňovaný matador Jan Štěrba. „Na roli vychovatele se celkem těším. Zažil jsem si ty situace z opačné role, takže jsem si tím přirozeně prošel. Jsem komunikativní a nemám problém s cizím jazykem,” ujistil. Novým kapitánem se potom stal David Němeček. „Chci poděkovat za důvěru trenérovi i ostatním, kteří mi ji dali. Budu se to snažit roli naplnit a být klukům jakkoliv nápomocen. Chci co nejvíce stmelovat tým, ať Čechy nebo zahraniční kluky,” dodal Němeček.

Otázkou však nadále zůstává, jak si všechno sedne. „Condé a Sekou se adaptovali na naše prostředí rychle. Uvidíme však, jak si zvyknou na druhou ligu, jelikož nejde o jednoduchou soutěž. Už na jaře se ukázalo, že i hráči s mnohem zvučnějším životopisem se ne vždy prosadili podle představ. Určitě bych neopomenul z nového kádru ani další fotbalisty, kteří mohou být pro český trh zajímaví a ještě neukázali svůj maximální potenciál,” pověděl Kameník.

Stadion a zázemí

Významným tématem je také stadion a celkově zázemí klubu. K němu se vedení klubu vyjádřilo na tiskové konferenci jakbysmet. „Tím, jak se to vyvinulo, máme teď k dispozici celý rok. Nebudeme předstírat, že to je ideální – je potřeba poděkovat všem obcím a sportovním klubům, jež nám pomáhají se zázemím. Dlouhodobá situace mě však vůbec netěší. Když jsme postoupili do druhé ligy, byla euforie a v takové pozici hodně věcí skousnete a jdete do toho s vizí, jak se vše vyřeší. Dodnes se ale věci moc nehýbou. Čeká nás jednání s následujících týdnech, z nichž vzejdou jasná stanoviska, s čím máme počítat a s čím nikoliv,” řekl Chalupecký.

„Na jaře jsme nepřinesli žádné povzbuzující zprávy. Výsledek byl, že bychom hráli první ligu v Praze v případě postupu, což netěší nikoho. Jméno Vyškova vozíme do Španělska, hráváme přáteláky na Realu a hrdě reprezentujeme město. Nemyslím si, že to děláme špatně, nicméně očekáváme větší vstřícnost i proaktivitu města. V tomto směru chceme být věcnější, aby se některé věci začaly dít. A když se dít nezačnou, upřímně nevím, jak tady pokračovat. Na tuto sezónu dobré, ale ta další je otazníkem, jak se k situaci ostatní partneři nakloní,” pokračoval Chalupecký.

Stanovisko doplnil také trenér Kameník: „Situace není jednoduchá pro nikoho. S hráči máme nějaké zázemí ve Vyškově, načež musíme jet na trénink někam jinam. Na to je vždy musíme upozornit, že je tady takový diskomfort pro všechny. Jedná se přitom i o mládež, další družstva a tak dále. Současný stav je nevyhovující. Přitom máme partnerství s týmem hrajícím La Ligu a bude se utkávat s Barcelonou nebo Realem Madrid. Sami jsme byli dvakrát blízko postupu do nejvyšší soutěže, takže to je téma pro celé okolí, abychom do toho společně šlápli. A partnera v podobě města nutně potřebujeme.”

„Kdyby nedávná baráž vyšla, hráli bychom v Praze, což je pro tento region nesmysl. Musíme si uvědomit, že teď už není kam uhnout. Dostali jsme společně s několika dalšími kluby výjimku, přičemž na jejich stadionech se už třeba pracuje. Musíme dostat k jednomu stolu společně všechny lidi, kteří to mohou ovlivnit. Jdeme do čtvrté sezóny v druhé lize a za tu dobu se nezměnilo vůbec nic. Když si to všechny strany neuvědomí, tak OK a budeme se s tím muset smířit. Anebo se k tomu postavíme čelem a budeme něco dělat. Všude se prezentujeme jako městský fotbalový klub a naše argumenty musí jasně zaznít i na radnici. Něco se musí začít dít, jinak profesionální fotbal v tomto regionu ke 30. červnu 2025 končí,” uzavřel Zbořil.

Více
Více
Více
Více